Limonade. OH GOD YES LIMONADE

Zo zo, zomer, daar ben je dan. We meet at last. Waar je tot nu toe alleen maar een beetje reutelend hebt lopen pissen sta je dan nu eindelijk in volle glorie met graden te strooien.

En wij maar zuchten en steunen. “HEB JE NOU JE ZIN?!” gilt de zomer met hysterisch bloeddoorlopen ogen.

Ja hoor, zomer, we kunnen je hebben. Zeker gewapend met een kan vol ijsklontjes en ijskoude zelfgemaakte limonade.

Ik zal geen tijd verspillen met beleefdheden verder, en rechtstreeks voorover in de ijskoude, rinkelende ijsklontjesbusiness duiken. Wat je nodig hebt is dit:

1 zak ijsklontjes. Kan je halen bij bijna elke supermarkt. En anders natuurlijk zelf maken, als je genoeg vooruitdenkend vermogen hebt (ik niet).

Een stuk of 4 citroenen.

Spa rood of ander naturel bruisend water.

(Riet)suiker.

Een grote kan. Of een emmer. Of een badkuip.

Begin met wat water op te zetten in je waterkoker. Een theekopje is genoeg. Rol ondertussen de citroenen stevig over een snijplank zodat ze wat sappiger worden. Snijd ze doormidden en pers het sap van 1 of 2 citroenen in de kan. Als je geen citruspers hebt: pak een vork en morrel wat in het vruchtvlees, dat werkt minstens net zo goed. Als je wel een citruspers hebt, geef die dan aan iemand die je wil irriteren voor diens verjaardag of saaie housewarming.

Hoeveel citroen je precies wil gebruiken is een beetje afhankelijk van je smaak, maar ik gebruik ongeveer anderhalve citroen voor een kan van anderhalve liter.

Pak nu een kopje en doe daar drie of vier flinke scheppen suiker in. Giet er het hete water uit je waterkoker bij en roer tot de suiker is opgelost. Dat moet je eigenlijk nu flink laten afkoelen, maar wie heeft daar de tijd voor? Flikker er daarom een lading ijs bij en kiep het in je kan. Nou ja, het is wel echt beter als je even de tijd neemt om het in je koelkast ten minste tot minstens kamertemperatuur te laten afkoelen, maar hé. Ik ben je moeder niet.

Nu heb je een kan met een bodempje citroensuikermengsel, waar je alleen nog maar enorm veel ijs en een plens spa bij hoeft te gooien om een fantastisch verkoelend drankje voor bij deze zwakzinnige temperaturen te maken. Doe er wat schijfjes citroen bij voor de zomerse look, en proef het even om te checken of het niet te zoet of te zuur is. Voeg zo nodig meer water (in het geval van te zoet) of meer suiker (bij te zuur) toe om het te tweaken. En een plens vodka voor als dat nu even je ding is. No judgement.

Trouwens, met de rest van die citroenen die je nog hebt liggen kan je nog een mooi trucje mee uithalen: pers ze uit en giet het sap in een ijsklontjesbakje en zet dat in de vriezer. Dan kun je altijd een koud blokje citroen tevoorschijn halen voor als de opwarming van de aarde voor meer van dit soort dagen zorgt. Proost man. Graag gedaan.

Limodepimo2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s