Recept: Aziatisch freestylestamppotje boerenkool

Soms is Open je Muil niet alleen maar een plek voor oeverloos gelul en kinderlijke kutgrapjes, maar ook voor eten.

Zoals nu bijvoorbeeld. Ik ben een beetje aan het experimenteren geweest met stamppotjes. Daar heb ik het al eerder over gehad. Dus valt er niet zo veel te lullen en heb ik hier nog een recept van een van mijn experimenten voor je. Het is een Aziatische variant op boerenkoolstamppot. Vooral de sojasaus en paddenstoeltjes maken het een erg fijn winterhapje.

Klaar, niks meer aan doen.

Voor op je boodschappenlijstje:

Kruimige aardappels
Boerenkool
1 kuipje creme fraiche
Komijn
sojasaus
Zout & peper
Champignons of shi-take
Gefrituurde uitjes

Aan de slag met je verkleumde pootjes:

Schil de aardappels en snij ze in gelijke stukken.

Kieper de aardappels in een pan met kokend water en kook ze 20 minuten, tot ze uit elkaar vallen als je er met een vork in prikt.

Snij ondertussen de paddenstoelen in plakjes, zet een koekenpannetje op middelhoog vuur, doe er een klontje boter in en bak daar de paddenstoelen in tot ze een beetje gebruind en zacht zijn. Giet er een klein scheutje (een theelepeltje ongeveer) sojasaus en ongeveer net zoveel honing, en roer het door tot alle paddenstoelen nog donkerder zijn dan ze al waren en ze smaken alsof er een Japans engeltje in je keelgat probeert te poepen.

Bak de boerenkool op hoog vuur in een wok met wat olie, knoflook en peper en zout.

Als de aardappels gaar zijn, giet je ze samen met de boerenkool in een vergiet en weer terug in de lege pan. Stamp ze tot stamppot. Roer er het kuipje crème fraîche (tip voor het leven: zorg dat je dit woord nooit hoeft te typen) erdoorheen, samen met wat komijnpoeder, peper en zout en een scheutje sojasaus. Proef het. Smaakt het naar zand met gras? Doe er dan meer soja en zout bij.

Als het smaakt zoals je wil dat het smaakt, kwak je het met een zelfvoldaan gezicht op een bord, en leg je er met zoete tederheid een paar van je gebakken paddenstoeltjes op. Eet het en accepteer dat de Nederlandse cultuur pas te pruimen is als je er invloeden van buitenaf aan toevoegt.

Een gedachte over “Recept: Aziatisch freestylestamppotje boerenkool

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s