Nadat de lompe vreetkerstdagen hun vraatzuchtige gezicht weer in de dekens van de winter hebben begraven, heb je na een rare luwte altijd nog die extra hobbel in de vorm van oudejaarsavond. Een avond die qua overdaad redelijk kan wedijveren met zijn vromere voorganger, maar dan doorgaans met meer lawaai en alcohol. Nou kun je prima overleven op lawaai en alcohol alleen, zou je zeggen, maar in de praktijk blijkt dat veel gezelschappen toch persé ook nog dingen willen eten.
Je weet sowieso wel hoe dat zal gaan, op die chaotische wervelwind van een avond: je gaat hoe dan ook geen zin hebben om de hele tijd met je bek in de keuken te staan. Er moet gedronken worden, immers, en lawaai gemaakt. Dus is het zaak om hapjes te maken die minimale inspanning kosten en toch de drempel van lekkerheid en patserigheid halen, waardoor je de hele avond op goedkeurende knikjes en klopjes op je schouder en tongzoenen kan rekenen. Terwijl je dus nauwelijks in de keuken hoeft te staan. Wat wil je nog meer? Behalve seks en de nieuwjaarsloterij winnen dan.
Dus, long story short: hier heb je drie supersimpele gerechtjes die je niet meer dan een half uurtje kosten, en die megalekker zijn en er ook nog eens supersexy uitzien. Komt ie:
Tonijnsalade
Een classic. De standaard tonijnsalade kan soms een beetje treurig zijn, vind ik, maar met een paar simpele toevoegingen wordt het een fantastisch, romig, pittig feestje in je mond.
Dit heb je nodig:
1 blikje tonijn (check even of er een MSC-logootje op staat, tonijnen hebben het moeilijk en ik wil er niet aan bijdragen dat je straks geen tonijnsalade meer kan eten want tonijnsalade is idioot lekker en tonijnen zijn ook nog eens vette beesten)
Twee flinke eetlepels roomkaas
Een paar augurkjes, fijngehakt
Twee eetlepels mayo
1 half spaans pepertje, fijngehakt
1 teentje knoflook (optioneel, als je bang bent voor de olfactorische repercussies)
Een druppeltje sojasaus
Een handjevol gefrituurde uitjes
Hoe maak je het:
Gooi alles in een bak en roer het door elkaar. Bewaar wat uitjes voor bovenop, zodat ze knapperig blijven.
Done. Volgende.
Gevulde eieren met knapperige chorizo
Gevulde eitjes doen het altijd goed, en ze zijn belachelijk makkelijk om te maken.
Nodig:
6 eieren
Mayo
Een kwart chorizoworst, in reepjes
Een klein scheutje olijfolie
Een druppeltje tabasco
(gerookte) paprikapoeder
Zout en peper
Een beetje peterselie voor garnering (ben ik zelf vergeten op de foto)
Doe dit:
Bak de chorizoreepjes in een koekenpan totdat ze licht gebruind en lekker knapperig zijn. Haal ze uit de pan en leg ze op een keukenpapiertje, en bewaar het vet dat eruit is gekomen in de pan.
Kook ondertussen de eitjes ongeveer zes en een halve minuut, tot het wit goed stevig is maar het geel nog net niet hardgekookt is (protip trouwens: doe de eitjes pas in het water als het kookt, dat maakt ze makkelijker om te pellen).
Pel de eitjes, en snij ze voorzichtig doormidden met een schoon mes. Schep met een lepeltje de dooier uit het ei en doe het in een schaaltje. Doe in de schaal de mayo, olijfolie, tabasco, paprikapoeder, het vet van de chorizo en een snufje zout en peper erbij. Schep het door elkaar tot een stevig, romig mengsel en doe het in een plastic zakje. Knip daar een hoekje uit, zodat je door het gaatje het mengsel weer terug in de eitjes kan knijpen. Superleuk is dat. Maar je mag ook wel een lepeltje gebruiken als je een saaie luljanus bent. Prik in de vulling een stukje chorizo en besprenkel het eventueel met een beetje fijngehakte peterselie.
Tomatenbruschetta
Een laatste ding waar je enorm tof mee kan lopen doen is dit receptje van Serious Eats voor tomatenbruschetta.
Let’s face it: tomaten zijn ruk in de winter. Ze smaken naar meel en water en triestigheid. Niet kopen, die ellende. Is mijn mening. Gelukkig bestaan er ook tomaten in blik. Die worden verpakt op het moment dat ze rijp zijn (in tegenstelling tot die verdrietige clownsneuzen in het groenteschap) en zitten vol met smaak en liefde. Als je die in de oven roostert tot ze bijna uitgedroogd zijn en vervolgens fijnhakt met wat lekkere dingen en op een met knoflook ingesmeerd geroosterd broodje doet, heb je eigenlijk bij voorbaat het oud-en-nieuwfeestje al gewonnen.
Nodig:
2 blikken hele tomaten
1 plantje basilicum, of wat blaadjes
Een beetje rode wijnazijn
Een afbakciabatta
Peper en zout
1 teentje knoflook
Doe dit:
Verwarm je oven voor op 150 graden. Maak de blikjes tomaten open en giet de inhoud in een kom. Vis de hele tomaten eruit met je handen, scheur ze door de helft en haal de zaadjes eruit. Leg de helften in een ovenschaal (de rooie troep in de schaal kan je eventueel bewaren voor een pastasaus). Besprenkel ze met olijfolie en peper en zout, en zet ze in de oven totdat ze er aan de buitenkant een beetje gedroogd uitzien, maar van binnen nog vochtig zijn. Dat duurt ongeveer een uurtje, dus doe dit even van tevoren.
Als ze klaar zijn, haal je de schaal eruit, snij je het brood open en doe je het op 180 graden in de oven. Hak ondertussen de tomaatjes fijn met de basilicum, doe het in een schaal en giet er een flinke scheut olijfolie en een klein beetje azijn bij. Het mag een klein beetje aan de zure kant zijn, maar niet zo erg dat je bek ervan samentrekt.
Als het brood lichtjes goudbruin is aan de binnenkant, haal je het uit de oven en wrijf je er met een doorgesneden knoflookje overheen. Schep de tomatenshit erop, giet er wat olijfolie overheen en garneer met een fijngesneden blaadje basilicum.
Klaar. En nu aan de drank, jij dondersteen!