Uiensoep

Ik ben voorover het koude, nieuwe jaar ingedoken met echt serieus nul geld. Pure armoede. Ik zit dit te typen met enorme handschoenen aan want de thermostaat staat op vriezen om geld te besparen, en ik vreet alleen nog maar wat ik van het land kan stelen. Vandaag is dat: uiensoep.

Wat heb je nodig voor uiensoep? Leuk dat je het vraagt. Ten eerste dus uien. Die kun je met een beetje geluk zo uit een nabije akker stelen, en anders voor een zacht prijsje bij je lokale kruidenier op de kop tikken. Ten tweede moet je bouillon hebben. Die kun je zelf maken, door bijvoorbeeld twee dagen lang een oude schoen in een pan met water te koken, maar je kan ook dat tegenwoordig gewoon in handige blokjes krijgen bij de moderne delicatessenwinkel annex grossier in alledaagse goederen.

Blijft over: een broodje, een takje tijm en een handvol kaas. Hoe je daaraan moet komen zoek je zelf maar uit – omwille van mijn veiligheid mag ik van mijn advocaat [de buurtkat die ’s nachts onder zijn raam staat te mauwen, -red] mijn eigen methoden niet prijsgeven.

Als je al die spullen hebt bemachtigd, kan je aan de slag.

Ui 1.jpg

  1. Snij een heleboel uien. Niet janken.
  2. Bak ze op een middelmatig vuurtje met een klontje boter of een scheutje olijfolie tot ze zacht worden (5 a 10 minuten)
  3. Zet nu het vuur op de allerlaagste stand, en wees Enorm Geduldig. Dit kan wel een uur of 2 duren, maar je hebt toch niks beters te doen dus niet janken.
  4. Roer in deze tijd af en toe even door de pan en check of je shit niet aanbrandt. Als dat wel gebeurt (loser): giet er een beetje water bij en schraap het aangebrande spul van de bodem van de pan. Geen zorgen, zolang het niet pikzwart is en je geen steenkool ruikt, is er niks verneukt.
  5. Laat een half glaasje witte wijn in de uien vallen (die had ik nog niet genoemd maar die moet je ook hebben) en wacht tot het klaar is met sissen en de alcoholgeur weg is.
  6. Giet nu de pan vol met bouillon. Breng het aan de kook en laat het nog 20 minuutjes pruttelen.
  7. Verwarm je oven voor op 220 graden. Rooster een broodje of snij een afbakbrood open en bak het even in de oven, en wrijf er overheen met een doormidden gesneden knoflookje. Schenk de soep in ovenvaste kommen (of in een ovenschaal als je net zo weinig fucks geeft als ik meestal). Leg het brood in de soep, en flikker er zoveel kaas overheen dat het bijna niet leuk meer is. Zet het in de oven. Wacht tot het gesmolten is en er delicious uitziet. Haal het uit de oven. Brand je bek. Overleef de winter.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s