Luxe boerenkoolstamppot met stijl

Boerenkoolstamppot is van oudsher een beetje een triestig gerecht. Erg Nederlands. Je trekt wat oneetbare troep uit de koude, grauwe aarde, kiepert het in een pot met kokend water tot het zacht genoeg wordt om te kauwen, en dan rampetamp je het tot een onidentificeerbare groengrijze pulp en ga je het met een zuur gezicht in je tochtende huis zitten vreten. Zo hoort het.

Dat dacht ik altijd, tenminste. Maar onlangs ben ik geheel tegen mijn gevoel in wat gaan experimenteren met boerenkoolstamppotjes. Ik heb een heleboel verschillende variaties en ingrediënten geprobeerd, en wat blijkt: fucking hell die shit is best lekker.

Hier heb je alvast mijn favoriete versie, een spicy variant met knapperig gebakken stukjes chorizo, gekarameliseerde uitjes en appel, room, en veel kaas.

Ingrediënten (2 personen)

Kruimige aardappels, 250 g
Boerenkool, 250 g
Halve chorizoworst, in blokjes
2 uien
1 appel, beetje zoet (Elstar bijvoorbeeld)
een scheutje melk
een scheutje slagroom
Geraspte kaas, anywhere tussen een handjevol en een hele zak
1 rode peper
knoflook
zout
peper
nootmuskaat

komijnpoeder (djinteng)

DOE DIT
Het klinkt misschien raar, maar begin met de uien. Die worden namelijk alleen zoet en karamellerig als je ze heel langzaam en voorzichtig en lief tijdenlang in een niet te hete pan laat zitten. Seriously: als je uien écht goed wil karamelliseren heb je minstens een uur nodig.

Nou snap ik ook wel dat je die tijd niet hebt en dat de dagen al zo kort zijn en dat we allemaal belangrijkere dingen te doen hebben zoals op Facebook filmpjes kijken van mensen die door het ijs zakken, dus ik zal er een beetje een shortcut van maken waardoor het niet zo superlang hoeft te duren maar ze wel bijna net zo lekker worden.

Maar zoals ik al zei: begin dus met de uien. Snij die in dunne ringen, en doe ze in een ruime braadpan met een klein klontje boter of klein scheutje olie op laag vuur. Echt laag, ik meen het: ik wil geen bruingebakken uitjes zien. Ze mogen nét sissen. Doe er een theelepeltje suiker bij. Houd ze voortdurend in de gaten, en roer ze regelmatig om om te voorkomen dat ze aanbakken. Als ze droog worden, kun je er af en toe een schepje van het water van de aardappels bij doen (of gewoon een beetje water uit de kraan als je dat liever hebt). Pas na een minuut of 10, 20 mogen ze een beetje bruinig beginnen te worden, en dan niet zo uien-nee maar zo

uien
Deze foto is van een random persoon omdat ik vergeten was een foto te maken. Goed gedaan, random persoon, je uitjes zijn gelukt.

Zet nu een pan met water op het vuur, en schil de aardappels. Snij de grotere exemplaren doormidden zodat alle stukken ongeveer even groot zijn. Gooi ze allemaal in een pan met kokend water met een bouillonblokje en doe de boerenkool er gewoon bij in de pan. Why not.

Pak een koekenpan en bak daarin de stukjes appel tot ze zacht zijn. Haal ze eruit, en leg ze even op een bordje of zo. Doe dan de chorizo in de pan, en bak die samen met de fijngehakte pepers totdat de worst knapperig en goudbruin is en de pepers in het vet borrelen. Haal dan de pan van het vuur.

Als de aardappels zo’n 15 tot 20 minuten in de pan hebben gezeten (afhankelijk van hoe groot ze zijn), check je even met eentje of die makkelijk uit elkaar valt als je er met een vork in prikt. Als dat zo is, giet je de aardappels en boerenkool af in een vergiet, en doe je ze terug in de pan. Pak nu zo’n stampertgeval, en bereid je voor om je ontzettend Nederlands te voelen.

Stamp the shit out of die boerenkoolstamppot. Stamp till you can’t stamp no more. Stamp until there is no tomorrow. Stamp with all your might!

Giet een klein scheutje room en een klein scheutje melk bij de gestampte aardappels en boerenkool. Kieper de kaas erbij en een geperst teentje knoflook. Strooi een snufje nootmuskaat en komijnpoeder erdoorheen. Laat de uitgebakken chorizo meedansen op het feest en maal een beetje peper en zout boven de pan. Roer alles door elkaar. Voel je Nederlandsigheid door je Nederlandse stamppothartje vloeien. Schep het op een bord en leg er de heerlijke zoete gekarameliseerde uitjes en zachtgemakken appeltjes bovenop. Open je muil, schuif er boerenkoolstamppot in en wees een echte Hollander!

Maar dan wel een stijlvolle.

Een gedachte over “Luxe boerenkoolstamppot met stijl

  1. Heerlijk: als je in het buitenland woont, mis je zelfs die ouderwetse, uiterst saaie boerenkool met rookworst. Maar dit!!!!!! Kan niet wachten tot je langskomt om dit voor mij klaar te maken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s